Evenimente

Măldărești

Proiect de educație culturală:
"Un program arhitectural dispărut – Culele din România. Trecut şi perspective” – KULE.

 

Institutul Naţional al Patrimoniului în parteneriat cu Muzeul Judeţean Vâlcea “Aurelian Sacerdoţeanu – Complexul Muzeal Măldăreşti, Muzeul Judeţean Gorj “Alexandru Ştefulescu”, Colegiul Naţional “Spiru Haret” din Târgu Jiu, a continuat derularea proiectului de educaţie culturală, finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional – AFCN: “Un program arhitectural dispărut – Culele din România. Trecut şi perspective” – KULE.

 

afis Tg. Jiu

 

Faza a II-a a proiectului, desfăşurată în data de 22 octombrie 2013, a vizat două evenimente: vernisajul expoziţiei şi masa rotundă, ambele având ca locaţie Complexul Muzeal Măldăreşti din cadrul Muzeului Judeţean Vâlcea.

 

Vernisajul din 22 octombrie de la Măldăreşti a avut loc la ora 13 și a fost urmat de masa rotundă începând cu ora 14.

 

Tema expoziţiei şi a mesei rotunde a avut ca principal obiectiv dezbateri cu privire la protejarea şi păstrarea acestui program arhitectural. În cadrul aceluiaşi eveniment, la masa rotundă au fost lansate: “Scurt îndrumar pentru administratorii şi proprietarii de cule” şi web site-ul destinat proiectului.


pliant Măldăreștipliant MăldăreștiPrezentările şi discuţiile ce au avut loc în cadrul mesei rotunde au fost susţinute, pe lângă membrii echipei de proiect şi parteneri, de reprezentanţi ai administraţiei locale, de primari care au în administrare cule, reprezentanţi ai învăţământului preuniversitar, specialişti din cadrul direcţiilor de cultură şi muzeelor din judeţele pe teritoriul cărora se găsesc cule-monument istoric, arhitecţi, reprezentanţi ai clerului de la obiective religioase importante din zonă: stareţa Mănăstirii Hurezi – monument istoric de valoare mondială (UNESCO), preoţi parohi de la Urşani, Olari şi Măldăreşti (jud. Vâlcea) – monumente istorice de valoare naţională, turişti veniţi să viziteze culele de la Măldăreşti etc. Au participat şi elevi de la şcoala din localitatea Măldăreşti şi de la Grupul Şcolar Constantin Brâncoveanu din Horezu.

 

INP Bucureşti, 23 octombrie 2013

 

Institutul Național al Patrimoniului         Administrația Fondului Cultural Național