Evenimente

Tg. Jiu

Proiect de educație culturală:
"Un program arhitectural dispărut – Culele din România. Trecut și perspective" – KULE

 

Institutul Național al Patrimoniului în parteneriat cu Muzeul Județean Gorj "Alexandru Ștefulescu", Colegiul Național "Spiru Haret" din Târgu Jiu, Muzeul Județean Vâlcea "Aurelian Sacerdoțeanu – Complexul Muzeal Măldărești, a început derularea proiectului de educație culturală, finanțat de Administrația Fondului Cultural Național – AFCN: "Un program arhitectural dispărut – Culele din România. Trecut și perspective" – KULE.

afis Tg. Jiu
Proiectul a vizat mai multe evenimente: expoziţie, masă rotundă, ambele având ca locație Muzeul Județean din Târgu Jiu în data de 26 septembrie 2013, o excursie documentară (27 septembrie) și un concurs (30 septembrie) având ca temă culele.


Vernisajul din 26 septembrie de la Târgu Jiu a avut loc la ora 15 și a fost urmat de masa rotundă începând cu ora 16,30.


Tema expoziţiei şi a mesei rotunde a avut ca principal obiectiv dezbateri cu privire la protejarea și păstrarea acestui program arhitectural.


pliant Tg.Jiupliant Tg.Jiu
Prezentările şi discuţiile ce au avut loc în cadrul mesei rotunde au fost susținute, pe lângă membrii echipei de proiect, de primari care au în administrare cule, reprezentanți ai învățământului universitar și preuniversitar, specialiști din cadrul direcțiilor de cultură din județele pe teritoriul cărora se găsesc cule-monument istoric, arhitecți etc. A participat un public numeros, majoritatea elevi și studenți.


În data de 27 septembrie 2013 a fost organizată o excursie documentară, în județele Mehedinți, Gorj, Vâlcea, ce a avut drept obiectiv cunoașterea celor mai representative din cule existente astăzi. Au fost vizitate 7 cule monument-istoric: Cula Cuțui, Broșteni (MH), Cula Cioabă Chintescu, Șiacu/Slivești (GJ), Cula Crăsnaru, Groșerea (GJ), Culele Duca și Greceanu, Măldărești (VL), Culele Tăttărascu și Cornoiu, Curtișoara/Bumbești Jiu (GJ). Peste 60% din participanți au fost elevi, reprezentanți ai colegiului național partener.


În ziua de 30 septembrie 2013, împreună cu partenerul Colegiul Național "Spiru Haret" din Târgu Jiu, a avut loc un concurs de educație culturală pe tema culelor. Concursul, cu premii în bani, constând dintr-un chestionar cu 20 de întrebări, a avut 29 de participanti. S-au dat cinci premii: premiul I-III și două mențiuni.
.

INP Bucureşti, 1 octombrie 2013

Institutul Național al Patrimoniului         Administrația Fondului Cultural Național