Gorj

Cula I. C. Davani

IMG_9082.JPG IMG_9087.JPG IMG_9093.JPG IMG_9098.JPG
 • Cod LMI: GJ-II-m-B-09317
 • Localizare:

  sat Larga, comuna Samarinești, județ Gorj

 • Acces:

  Accesul spre Satul Larga poate fi facut de pe soseaua ce leaga oraşul Motru de comuna Văgiuleşti (există un indicator către localitate şi un drum neasfaltat de patru kilometri) sau dinspre comuna Slivileşti pe un drum asfaltat până la intrarea în sat. Cula se află pe o colină alături de o bisericuţă din lemn cu hramul Sfântul Nicolae, în centrul localităţii. Ca punct de reper, se află la numărul 9, însa drumul de acces este practic, o potecă.

 • Referințe:

  Nu este în circuitul public

 • Funcțiune originară/actuală: locuință cu elemente fortificate, pseudo-culă / scoasă din uz
 • Datare: prima jumătate a sec. XIX
 • Istoric:

  Conform lui Iancu Atanasescu, casa este cunoscută sub numele de Ion C Săvoiu. În imediata ei apropiere exista o bisericuţă din lemn cu hramul Sfântul Nicolae, astăzi închisă pentru cult, ctitorită în anul 1826. Probabil, în jurul bisericii a existat un cimitir din care se mai păstrează o cruce fără valoare istorică care menţionează numele inginerului hotarnic Costache Săvoiu şi a soţiei, Maria. De la dl. Petre Băjenaru, localnic, am aflat faptul că ultimul proprietar, a fost învăţătorul I. C. Săvoiu şi soţia sa, Teodora.

 • Descriere:

  Clădirea este din lemn cu două niveluri şi acoperiş învelit cu ţiglă. Parterul prezintă un beci şi o săliţă cu scară care face legătura cu etajul. Etajul este alcătuit din două camere şi cerdac. Grinzile de lemn din cerdac sunt aproape identice cu cele din pridvorul bisericii de lemn din aproiere, ceea ce l-a facut pe Radu Creţeanu să dateze cula în cel de-al treilea deceniu al secolului al XIX-lea. La începutul secolului XX cerdacul a fost închis, au fost deschise două ferestre, iar clădirea a fost tencuită.

   

  Biserica de lemn „Sfântul Nicolae” din Larga.
  Familia Săvoiu a deţinut numeroase moşii în zona judeţului Gorj. De numele acestei familii se leaga construcţia culei din satul Lupoaia (localitate aflată la circa zece kilometri de satul Larga), la sfârşitul secolului al XVIII –lea), fiind şi cea mai spectaculoasă clădire de acest tip de pe Valea Motrului. Din păcate, cula nu s-a păstrat, ruinele ei fiind vizibile până în anul 1950. Prin căsătorii, Săvoii s-au înrudit cu familii precum: Crăsnaru – proprietarii culei din Groşerea, Bălcescu, Gigurtu şi Sănătescu. Ei au deţinut funcţii împortante în magistratură, administraţie publică şi armată. Biserica „Sfântul Nicolae”, de mici dimensiuni, este in formă de navă, din lemn, fară turle. În pridvorul descoperit se află o pisanie înrămată.
  „Această sfântă şi dumnezeiască biserică cu hramul Sfântul Nicolae a fost sfinţită în anul 1826, iar prin stăruinţa unor buni credincioşi ai satului Larga s-a reuşit ca în anii 1973-1974 să se facă acoperişul cu tablă şi temelia sfintei biserici. Materialele necesare s-au procurat cu bani donaţi de bunii credincioşi, din satul Larga şi satele vecine: Strâmtu, Slivileşti, Cojmăneşti, Tehomir şi Ţirioi. Ceremonia religioasă s-a oficiat în ziua de 1 mai 1976, preot paroh fiind Dumitru Săndulian,iar preot al protoeriei Târgu Jiu fiind Neofit Stănculescu”.
  La ora actuală biserica este închisă pentru cult.

 • IMG_9100.JPG IMG_9101.JPG IMG_9109.JPG IMG_9110.JPG IMG_9112.JPG
 • Stare de conservare: precolaps
 • Bibliografie:

  Atanasescu Iancu, Grama Valeriu, Culele din Oltenia, Ed. Scrisul Românesc, Craiova, 1974
  Crețeanu Radu, Crețeanu Sarmiza, Culele din România, Ed. Meridiane, București, 1969
  Arhiva I.N.P.

 • Autor: Alin Saidac
 • Institutul Național al Patrimoniului         Administrația Fondului Cultural Național